Els Reis Mags porten pluja i un descens de les temperatures de fins a 12 graus


Des de la platja de Cap d’Any fins al refugi i els para-sols de la cavalcada de Reis. A partir d’aquest dimarts arriba a Espanya un canvi de temps radical després d’haver viscut un 31 de desembre de primavera, o millor dit d’estiu. Tant és així que ha estat l’any més calorós des d’almenys 1950, un episodi qualificat d’extraordinari per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per la seva intensitat i la seva durada, ja que durant vuit dies les temperatures van ser de mitjana sis graus superiors a les corresponents. No obstant això, un fort descens de les temperatures fins als 12 graus farà que dimecres sigui el mateix durant el mes o fins i tot “una mica més fred” a la meitat nord, burla el portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo. “Les gelades tornaran i a les hores centrals del dia no superaran els 15º”, continua el meteoròleg, per afegir que el pas de successius fronts deixarà pluges, sobretot al nord.

La causa d’aquest canvi brusc és la substitució de la massa d’aire subtropical “extremadament calenta per a l’època”, que s’ha dipositat i sobreescalfat al país, per una massa d’aire polar -que no vol dir que provingui del Pol, sinó de latituds més altes. El canvi va començar dilluns al vespre, amb l’arribada d’un front a l’extrem occidental de Galícia. Aquest dimarts travessarà la Península d’oest a est i, després d’ella, apareixerà la massa freda, provocant un notable descens tèrmic. Serà “molt palpable” a la meitat occidental de la Península, entre 10º i 12º a Lleó, Valladolid o Madrid, mentre que a les regions mediterrànies les temperatures augmentaran “una mica marcadament”, amb 25º a la costa de la Comunitat Valenciana. . L’ambient seguirà sent càlid al Cantàbric, amb màximes per sobre dels 20º.

Les pluges afectaran principalment les comunitats de Galícia i Cantàbria, mentre que els cels abastaran la resta de la Península i les pluges s’estendran a la meitat nord, la zona central i les muntanyes del sud-est. No hi ha aigua a Andalusia, Múrcia i al sud de la Comunitat Valenciana. Tornarà la neu, amb una cota entre 1.000 i 1.400 metres al nord i centre i 1.500 al sud, i hi haurà ratxes de vent fortes o molt fortes a les muntanyes, costes i altiplans del nord. A les Canàries el cel és clar amb una mica de boira i les temperatures baixaran una mica, però encara seran altes.

Dimecres el vent bufarà fort a la zona mediterrània i a les zones muntanyoses de la meitat nord i un nou front deixarà pluja al terç nord peninsular, especialment a Galícia, el Cantàbric oriental i els Pirineus. A Castella i Lleó, al sistema ibèric i a les muntanyes del sud-est, les pluges seran febles i disperses i no es pot descartar una disminució a la zona central i a l’altiplà sud.

El que més crida l’atenció és el que passa més a prop. Per no perdre’t res, inscriu-te.

subscriu-te

L’altitud baixarà fins als 900 metres als Pirineus i als 900/1.200 a la resta de la meitat nord i més de 1.200 al sud. Les temperatures continuaran baixant, sobretot al Cantàbric, la zona central, l’est de la Península i les Balears, amb 6º a 10º menys que el dia anterior. A les zones del Cantàbric i del terç oriental poden caure fins a 12º. L’ambient diürn serà fred, amb màxims als dos altiplans de 5º a 10º; de 10º a 15º al mar Cantàbric, dins d’Andalusia i Extremadura; i entre 15º i 18º a les regions mediterrànies, valors “normals” pel clima en general però “més aviat baixos” a l’interior de la meitat nord. A les Canàries “es recuperaran els vents alisis, deixant abundants núvols i pluges al nord de les illes més importants dimecres i dijous, i temperatures normals”.

Dijous les mínimes seguiran baixant, amb glaçades a la major part de l’interior: a Terol o Sòria tocarà -6º, mentre que a Pamplona, ​​de -3º a -5º, hi haurà Victòria, Osca o Lleida. “Podria gelar fins i tot prop de la costa basca, com a Bilbao, on podria baixar fins a -1º”, ha apuntat el portaveu. A Madrid esperes entre 0º i 1º al centre i -2 / -3º a l’aeroport. Els cims pujaran al Cantàbric i a la meitat occidental i es mantindran iguals a la resta. Les pluges puntuals i disperses a Galícia, al Cantàbric i als Pirineus, no exclouen que arribin a les zones muntanyoses del centre i sud-est. A la resta serà un “dia estable, amb cel poc ennuvolat i sense pluja”. El nivell baixarà una mica més al Pirineu als 700 metres, mentre que a la resta pujarà entre els 1.000 i els 1.400 metres.

Source link

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.